if you give a little love, you can get a little love of your own

Foto: Andreas Frantz

Noah and the Whale var en man kort igår på Kägelbanan, gitarristen Fred Abott var strandad i England p.g.a. vulkanutbrottet. Detta märktes inte nämnvärt, annat än att bandet var om möjligt ännu mer lågmälda än på skiva, och arrangemanget ändrades på den enda glada låten på nya albumet, "Love of an Orchestra", till ännu en lugn, finstämd låt.

Konserten inleddes med en låt från förra skivan, "Give a Little Love", som satte en fin stämning för resten av kvällen. Sedan följde en rad låtar från nya skivan "The First Days of Spring" som till stor del handlar om sångaren Charlie Finks avslutade förhållande med Laura Marling, och är fyllt till bredden av brustna hjärtan, melankoli och ångest. Och live var det vackert, helt enormt vackert. Rysningar och tårade ögon växlade av varandra och i vissa låtar stod jag och bara blundade och njöt. Fink tog dock inte sig själv på alldeles för stort allvar, han avslutade många av de deppigaste låtarna med ett busigt litet leende och ett extra slag på gitarren, vilket gav ett skönt, avslappnat "I'm really over this but the songs are still good"-intryck.

Noah and the Whales musik är sådan musik som måste vara så svår att spela live. Det finns ingen ljudmatta som kan gömma slarv eller misstag, utan allt hörs, varenda sträng, ackord, ton och cymbalslag. Och allting satt perfekt igår, vilket jag tycker är väldigt imponerande.

Mot slutet blev det lite mer drag med de lite äldre låtarna som uppskattades mycket av publiken. Lite besviken blev jag dock på den på skiva så livssprudlande sommarhymnen "5 Years Time" som saknade både ukelele och lite av sin solskensstämning, även om det var den låt som fick mest jubel från publiken. Desto mer drag var det i "Rocks and Daggers" och "2 Atoms in a Molecule" där publiken fick hjälpa till att köra i refrängen istället för den saknade Fred Abott.

Konserten avslutades majestätiskt med introspåret på den nya skivan med samma namn och jag gick därifrån till bredden fylld av kärlek och en allmänt hoppfull inställning till livet.

You know, in a year
It's gonna be better
You know, in a year
I'm gonna be happy

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0